بیماری نقرس کاذب چیست؟
بیماری نقرس کاذب، رسوب پیرو فسفات کلسیم نیز نامیده میشود که نوعی آرتروز است که به طور معمول زانوها را درگیر میکند. علائم ای نبیماری میتوانند خیلی سریع، گاهی اوقات طی چند ساعت رخ دهند و تقریباً برای سه تا 10 روز باقی میمانند. برای شناخت بیشتر بیماری نقرس با وبلاگ دکتر الویس مرادخان همراه باشید.
معرفی بیماری نقرس کاذب
نقرس کاذب یا بیماری رسوب کریستال دی هیدرات پیرو فسفات کلسیم (CPPD) نوعی آرتروز در علم روماتولوژی شناخته می شود که از رسوب بلورهای پیرو فسفات کلسیم ایجاد میشود که معمولاً روی زانوها و مچ دستان تأثیر میگذارد. این عارضه باعث ایجاد درد، سفتی، حساسیت به لمس، قرمزی، گرما و تورم (التهاب) در برخی مفاصل میشود.
این بیمار اغلب یک مفصل را درگیر میکند اما گاهی ممکن است چندین مفصل به طور همزمان درگیر شوند. علائم آن، مشابه علائم بیماریهای دیگر، به ویژه نقرس است. به نظر میرسد برخی از علائم این بیماری علائم آرتریت روماتوئید یا آرتروز باشند.
این عارضه معمولاً روی زانو یا مچ دست تأثیر میگذارد. کمتر اوقات میتواند لگن، شانهها، آرنج، بند انگشتان، انگشتان پا یا مچ پا را درگیر کند. به ندرت بر روی گردن تأثیر میگذارد و باعث گردن درد، درد شانه، سردرد و در بعضی موارد تب میشود. این امر هنگامی اتفاق میافتد که بلورهای کلسیم در اطراف قسمت سوراخ مهره گردنی دوم قرار بگیرند.
چه کسی تحت تأثیر بیماری نقرس کاذب قرار میگیرد؟
بیماری نقرس کاذب هم مردان و هم زنان را درگیر میکند. این عارضه در افراد با افزایش سن بیشتر رخ میدهد و معمولاً افراد بالای 60 سال را درگیر میکند.
افرادی که خطر بیشتری برای این بیماری دارند، معمولاً دارای بیماری زیر هستند:
- نوعی بیماری مربوط به تیروئید
- نارسایی کلیه
- بیماری پاراتیروئید
- منیزیم کم
- بینظمیهایی که بر متابولیسم کلسیم، فسفات یا آهن تأثیر میگذارند (مانند هموکروماتوز)
این بیماری معمولاً در افرادی که مبتلا به آرتروز یا بیماری مفصل دژنراتیو هستند نیز وجود دارد. حملات آرتروز همراه با درد، تورم و قرمزی مفصل ممکن است در برخی موارد به دلیل این عارضه ایجاد شده باشند. این بیماری در بیماران جوان غیر معمول است.
علت بیماری نقرس کاذب
این بیماری در اثر شکل گیری غیر طبیعی بلورهای دی هیدرات پیرو فسفات کلسیم (CPPD) در غضروف (غضروف بالشتک بین استخوانها) یا مایع مفصل رخ میدهد. این مشکل میتواند منجر به حمله ناگهانی آرتروز شبیه نقرس شود.
علت رسوب غیرعادی بلورهای بیماری نقرس کاذبف در غضروفها اغلب ناشناخته است. کریستالهای CPPD ممکن است با برخی اختلالات اساسی مانند آسیب به مفصل، هایپرپاراتیروئیدیسم، هیپومنیزمی، هیپوفسفاتازیا، کم کاری تیروئید و هموکروماتوز همراه باشد. تشکیل غیر طبیعی بلورهای CPPD نیز ممکن است یک ویژگی ارثی باشد.
عوامل خطر بیماری نقرس کاذب
تصور میشود که افزایش سن یکی از فاکتورهای اصلی خطر ابتلا به نقرس کاذب است. تقریباً سه درصد از افراد 60 ساله و 50 درصد از افراد 90 ساله تحت تأثیر بلورهای پیرو فسفات کلسیم قرار میگیرند.
سابقه آسیب به مفصل آسیب دیده یا سابقه خانوادگی این بیماری نیز میتواند در خطر ابتلا به این بیماری نقش داشته باشد. این مهم میتواند بعد از اینکه فرد دچار ذات الریه، حمله قلبی، سکته مغزی یا جراحی شد، رخ دهد. بیماری نقرس کاذب همچنین در افراد مبتلا به مشکلات تیروئید، مقادیر بالای کلسیم و آهن و در افرادی که مشکلات غدد پاراتیروئید دارند، دیده شده است.
علائم و نشانههای نقرس کاذب
این علائم عبارتند از:
- درد ناگهانی و شدید مفصلی
- مفصل متورم حساس به لمس
- پوست قرمز که مفصل آسیب دیده را درگیر میکند.
- کمتر ممکن است این بیماری باعث تورم مداوم، گرما و درد در چندین مفصلی شود و حتی میتواند آرتریت روماتوئید را تقلید کند.
عوارض بیماری نقرس کاذب
در برخی موارد، رسوبات کریستال در مایع سینوویال میتواند منجر به آسیب دائمی مفصل شود. درزهایی که تحت تأثیر نقرس کاذب قرار گرفته اند، در نهایت میتوانند به کیست یا خار استخوان تبدیل شوند. این کیستهای رشد یافته بر روی استخوانها چسبیدهاند. این عارضه همچنین ممکن است باعث از بین رفتن غضروف شود.
پیشگیری از نقرس کاذب
در حالی که نمیتوان از این بیماری پیشگیری کرد اما میتوان درمانهایی برای کاهش التهاب و تسکین درد پیدا کرد. زمینهای که باعث ایجاد این عارضه میشود، ممکن است رشد آن را با درمان کند کرده و از شدت علائم بکاهد.
تشخیص بیماری نقرس کاذب
بیماری نقرس کاذب به سادگی از طریق آزمایش خون قابل تشخیص نیست. با مطالعه مایع مفصلی مفصل ملتهب که در زیر میکروسکوپ برای کریستالهای CPPD مشاهده میشود، تشخیص داده میشود.
مایعات از طریق سوزن از مفصل ملتهب خارج میشوند. این روش آرتروسنتز نامیده میشود. برداشتن مایع همچنین ممکن است به کاهش فشار داخل مفصل کمک کرده که این میتواند به کاهش درد نیز کمک کند. از آنجا که انواع مختلف کریستال در مفصل میتوانند دلیل سایر اشکال آرتروز باشند، مهم است که یک تشخیص دقیقی انجام شود.
سپس پزشک میتواند درمان مناسب را برای شما تجویز کند. تشخیص بیماری نقرس کاذب توسط برخی اشعه ایکس و مطالعات تصویربرداری یا توموگرافی کامپیوتری (CT) مشکوک است، اما یافتههای کریستالهای CPPD در تجزیه و تحلیل مایع زلاله ای یا سینوویال منجر به تشخیص دقیقتر میشود.
درمان بیماری نقرس کاذب
درمان بیماری نقرس کاذب مشابه درمان حملات حاد نقرس با داروهای ضد التهاب است. داروهای کاهنده اسید اوریک تجویز نمیشوند. علائم معمولاً ظرف 24 ساعت پس از شروع درمان با داروهای ضد التهاب برطرف خواهند شد.
اهداف درمان، تسکین درد و التهاب و جلوگیری از حملات مکرر هستند که میتوانند منجر به درد قابل توجه و آسیب به مفصل شوند. نوع درمان تجویز شده به عوامل مختلفی از جمله سن فرد، نوع داروهای دیگری که مصرف میکند، سلامت کلی، سابقه پزشکی و شدت حمله بستگی دارد.
داروهای ضد التهاب
داروهای ضد التهاب معمولاً تا زمان رفع کامل حمله این بیماری ادامه مییابد. در صورت بروز عوارض جانبی ناشی از درمان، درمان ممکن است به داروی دیگری تغییر کند. ارائه دهنده خدمات بهداشتی درباره عوارض جانبی احتمالی با فرد صحبت خواهد کرد.
لشی سین معمولاً برای حملات بیماری نقرس کاذب تجویز میشود. در دوزهای پایین، میتوان برای مدت زمان طولانی تری آن را تجویز کرد تا خطر حملات مکرر CPPD کاهش یابد. برای درمان حملات این بیماری، از داروهای ضد التهابی غیر استروئید (NSAID) ، به خصوص اگر کلشی سین تجویز نشود، استفاده خواهد شد.
برخی از بیماران خاصی نمیتوانند از این داروها استفاده کنند مانند کسانی که عملکرد کلیه آنها ضعیف است یا کسانی که اختلالات خونریزی، بیماری معده یا گوارشی، بیماری قلبی و برخی دیگر از عوارض سلامتی را به همراه دارند. انواع NSAIDها شامل آسپرین، ایبوپروفن و ناپروکسن هستند.
داروهای کورتیکواستروئید (که به آنها استروئید نیز گفته میشود)، ممکن است برای افرادی تجویز شوند که نمیتوانند NSAID یا کلشی سین مصرف کنند. استروئیدها همچنین با کاهش التهاب کار میکنند. استروئیدها میتوانند به مفصل آسیب دیده تزریق شده یا به صورت قرص تجویز شوند. (نباید از استروئیدها در موارد خاصی استفاده کرد)
ثابت شده است که برخی از داروها مانند آناکینرا و کاناکینوماب در درمان حمله حاد این بیماری مفید هستند. با این حال، از سال 2020 هنوز این موارد توسط سازمان غذا و دارو (FDA) تأیید نشدهاند.
عوارض جانبی داروها
همۀ بیماران در مصرف این نوع از داروها عوارض جانبی مشابهی ندارند. اینکه هر چند وقت یکبار عارضه جانبی رخ دهد، از یک بیمار به بیماری دیگر متفاوت است. بروز عوارض جانبی به دوز، نوع دارو، طول دوره درمان، بیماریهای همزمان و سایر داروهایی که بیمار ممکن است مصرف کند، بستگی دارد. برخی از عوارض جانبی جدیتر از برخی دیگر هستند. قبل از تجویز هر دارویی، پزشک با فرد در مورد مزایا و خطرات احتمالی مصرف داروها صحبت خواهد کرد.
کلام آخر
رسوبات کریستالهای CPPD برای مدت طولانی اتفاق میفتند. حملات نقرس کاذب میتواند هر از چند گاهی در همان مفصل یا مفاصل مختلف تکرار شود. حمله اولیه ممکن است یک تا دو هفته طول بکشد (یا حتی گاهی بیشتر) مگر اینکه درمان شود. با گذشت زمان، حملات این بیماری ممکن است بیشتر اتفاق بیفتند، مفاصل بیشتری درگیر شوند، علائم شدیدتری داشته و طولانیتر شوند. دفعات حملات نیز متفاوت هستند. حملات ممکن است از چند هفته یک بار تا کمتر از یک بار در سال رخ دهد. با این حال، حملات مکرر میتوانند به مفاصل آسیب برسانند.
سلام من زن هستم تقریبا ۶۰ سال سن دارم دو ماه است دردی از کمر می زنه پاهام و باعث میشه پاهای من ورم کنه و حتی از ناحیه لگن تا نوک انگشتان پاها و ساق پاهایم را درگیر می کند چندین مورد آزمایش هم گرفته اند پاسخ قانع کننده ای نگفته اند. درست در زیر زانوی پاهایم ورم می کنه و خشک میشه بعد از ماساژ با روغن زیتون کمی از درد و التهابش کاسته میشه