بیماری کبد چرب چیست؟
بیماری کبد چرب چیست؟
کبد چرب
دومین عضو بزرگ در بدن هر انسان کبد می باشد که وظیفه آن تصفیه تمامی مواد غذایی و نوشیدنی ها می باشد. این عضو به طور طبیعی فاکتورهای مضر در مواد غذایی را گرفته و به طور کاملا بدون ضرر وارد سیستم های دیگر بدن می کند.
کبد به خودی خود، خودش را توسط سلول هایی ترمیم و پاک سازی می کند.
در حالت طبیعی وجود چربی در کبد هر انسان امری عادی است اما زمانی که مقدار چربی در کبد از 5 الی 10 افزایش یابد به این حالت (کبد چرب) گفته می شود.
کبد چرب هیچ علامت هشداری ندارد و این بیماری همراه با التهاب است که التهاب موجب از بین رفتن سلول های کبد و در نهایت سیروز کبدی می شود.
علت اصلی بروز کبد چرب
علت اصلی این عامل ناشناخته است اما تعدادی از اختلالات بالینی به عنوان علل اولیه آن و همین طور چاقی، بیماری دیابت، و بالا بودن چربی از عوامل دیگر آن می باشد.
از جمله عوامل مختلفی که ایجاد تغییر متابولیسم در بدن می کند، مثل: کاهش ناگهانی وزن، سوء تغذیه، تغذیه وریدی و همین طور گرسنگی طولانی مدت مانند روزه گرفتن هم موجب کبد چرب می شوند.
عامل های ایجاد کننده کبد چرب
- مصرف دارو بیش از حد معمول
- رژیم های غذایی نادرست
- استرس نهفته و درونی
- مصرف غذاهای فست فودی
البته محققین معتقدند که سبک زندگی نادرست و به دنبال آن چاقی و اضافه وزن در ابتلای به کبد چرب دخیل می باشد.
آمار مبتلایان به کبد چرب
10 تا 20 درصد مردم آمریکا به کبد چرب مبتلا هستند و این آمار در ایران بالغ بر 40 درصد می باشد.
چگونه کبد چرب می شود
عامل اصلی آسیب به کبد چربی بیش از حد است، افرادی که چاق هستند و از الکل استفاده نمی کنند، چربی موجود در غذاها به کبد می چسبد و با ساز و کار نامشخصی جمع می شود.
طبق تحقیقات ورود بی رویه چربی به درون کبد عامل ایجاد این بیماری است و همین طور در این موقع کبد هم توانایی تنظیم جذب چربی را از دست می دهد.
در افرادی که کبد آن ها سالم است حدود نصف چربی مصرفی آن ها به انرژی تبدیل می شود و می سوزد و یک دوم باقی مانده آن در بافت چربی ذخیره می شود.
طبیعتا مقدار کمی چربی در کبد ذخیره می شود و پیدا کردن علت چربی های ذخیره شده در افراد دارای کبد چرب و غیر الکلی برای درمان بسیار با اهمیت است.
انواع کبد چرب
1- کبد چرب غیر الکلی
2- کبد چرب الکلی
3- کبد چرب بارداری
کبد چرب غیر الکلی
این بیماری زمانی رخ می دهد که کبد برای شکستن چربی ها دچار مشکل شود و با جمع شدن چربی، در بافت های کبد فرد موجبات این بیماری فراهم می شود که در این حالت کبد چرب با مصرف الکل مرتبط نبوده و هنگامی این بیماری مشخص می شود که 10 درصد یا بیشتر وزن کبد حاوی چربی باشد.
که در این حالت بیماری به چند دسته تقسیم می شود که در مراحل شدیدتر آن باعث سیروز کبدی و زخم و در نهایت نارسایی کبدی می گردد.
کبد چرب الکلی
در افرادی که الکل مصرف می کنند بیماری کبد چرب جزء اولین مرحله بیماری های کبدی است، که در این حالت کبد فرد با مصرف زیاد الکل صدمه می بیند و دیگر قادر به شکستن چربی ها نیست که در این صورت اگر فرد مصرف الکل را کنار بگذارد این نوع بیماری کبد چرب کم کم درمان می گردد ولی در صورت مصرف و ادامه دادن ممکن است دچار سیروز کبدی شود.
کبد چرب بارداری
هر چند کبد چرب بارداری از نوع بسیار نادر بوده ولی در عین حال جمع شدن چربی در هنگام بارداری می تواند خطرات جدی ای برای مادر و جنین داشته باشد. این بیماری موجب نارسایی کبدی، نارسایی کلیه، عفونت شدید و خونریزی شود.
دلیل این بیماری کاملا ناشناخته است ولی دانشمندان معتقدند که ایجاد کبد چرب در بارداری با هورمون های این دوران ارتباط دارد.
علائم بیماری کبد چرب در سه ماه سوم نمایان می شود و شامل حالت تهوع، استفراغ، درد در قسمت بالایی سمت راست شکم، زردی و کسالت عمومی می باشد، که این بیماری بعد از زایمان شروع به بهبود می کند.
علائم و نشانه های کبد چرب
1- کاهش وزن و اشتها
2- احساس خستگی و بی حالی مداوم
3- حالت تهوع
4- ضعف عمومی
5- درد در مرکز و یا سمت راست بخش بالای شکم
6- گیجی
7- سردرگمی، مشکل در تمرکز
8- سفیدی چشم ها به زردی می گراید
9- اضافه وزن
10- احساس خارش دائمی
جلوگیری و درمان سریع کبد چرب
1- مصرف سیر و پیاز، چغندر و کلم
2- کاهش وزن
3- ورزش
4- ترک مخدرات
5- خودداری از مصرف خودسرانه دارو
6- خودداری از مصرف مواد غذایی فریز شده، زودپز شده، رب، روغن های سرخ کردنی، نمک زیاد، چای پررنگ، فست فودها، آب و دوغ همراه غذا، ترشیجات، سس ها و … .
متخصص داخلی و فوق تخصص روماتولوژی