تاثیر ویروس کرونا بر بیماریهای روماتیسمی
از زمان شروع همهگیری ویروس کرونا، عوامل خطر برای برخی بیماران مانند بیماریهای روماتیسمی شناسایی شدهاند؛ اما پرسش مهم این است: «آیا افراد مبتلا به بیماریهای روماتیسمی، بهویژه آنهایی که داروهای ضد روماتیسم (DMARD) مصرف میکنند، در معرض افزایش خطر ابتلا به عفونت سندرم حاد تنفسی سارس کرونا 2 (SARS-CoV-2) یا بیماری شدیدتر کووید-19 قرار دارند؟» اگرچه مطالعات اپیدمیولوژیک اطلاعاتی را در این مورد فاش کردهاند اما ما میخواهیم در این بررسی به پرسش بالا پاسخی قانعکننده ارائه دهیم.
تأثیر ویروس کرونا بر بیماریهای روماتیسمی چیست؟
بیماران مبتلا به بیماریهای روماتیسمی التهابی یا خود ایمنی باید در میان افرادی که از نظر بالینی در برابر کرونا آسیبپذیر هستند، قرار گیرند. عوامل خطر مرتبط با پیامدهای شدید کووید-19 شامل سن بالا (بیش از 65 سال) و بیماریهای قبلی مانند فشار خون، دیابت، چاقی، بیماریهای قلبی عروقی و بیماریهای مزمن تنفسی هستند. افراد مبتلا به بیماریهای روماتیسمی سیستمیک نیز در معرض افزایش خطر عفونت و ابتلا به بیماری کرونا قرار دارند.
شیوع کرونا و ارتباط آن با بیماریهای روماتیسمی و داروهای سرکوبگر سیستم ایمنی در مطالعات گسترده مبتنی بر جمعیت در مرحله اول همهگیری، از فوریه تا اوت 2020، مورد ارزیابی قرار گرفته است. برخی از مطالعات شیوع بالای کووید-19 را در افراد مبتلا به بیماریهای روماتیسمی التهابی یا خود ایمنی در مقایسه با جمعیت عادی مردم نشان میدهند.
علاوه بر این، نقش محافظتی برخی از داروهای تعدیلکننده سیستم ایمنی مانند هیدروکسی کلروکین، توسط سایر مطالعات مشاهدهای در بیماران مبتلا به بیماریهای روماتیسمی پیشنهاد شده است. برخی از این داروها بهعنوان درمان در بیماران مبتلا به کووید-19 پیشنهاد شدهاند و اثرات داروهای تعدیلکننده ایمنی در بیماران مبتلا به بیماریهای التهابی یا روماتیسمی خود ایمنی نیز موردبررسی قرار گرفتهاند.
شیوع کرونا بیشتر در بیماران مبتلا به آرتریت مزمن مشاهده میشود. علاوه بر این، کرونا در بیماران مبتلا به بیماری بینابینی ریه بیشتر از بیمارانی است که این عارضه ندارد! و پیشآگهی در آنها بدتر است؛ بنابراین، میزان خطر ویروس کرونا در افراد مبتلا به بیماریهای روماتیسمی پیچیده و متنوع است. ازاینرو، یک آزمایش توسط جاناتان اس. هاوسمان (Jonathan S. Hausmann) و همکارانش برای تحلیل بیشتر تأثیر کرونا بر بیماری روماتیسمی انجام شد.
مطالعات علمی برای تأثیر ویروس کرونا بر بیماریهای روماتیسمی
جاناتان اس. هاوسمان و همکارانش، نتایج یک نظرسنجی آنلاین بینالمللی که برای بررسی تأثیر ویروس کرونا بر بیماریهای روماتیسمی بود را انجام دادند. سؤالات نظرسنجی از طریق وبسایتها، رسانههای اجتماعی و سازمانهای حمایت از بیماران منتشر شدند. این پرسشنامه شامل اطلاعات دموگرافیک، تشخیص بیماری روماتیسمی، تشخیص کرونا، اقدامات رفتاری محافظتی اتخاذ شده برای کاهش قرار گرفتن در معرض کووید-19، دسترسی به مراقبتهای بهداشتی و ارتباط با روماتولوژیستها و دسترسی به دارو بود.
9300 بیمار بزرگسال مبتلا به بیماریهای روماتیسمی از بیش از 90 کشور جهان با میانگین سنی 46.1 و با میزان 90.1 درصد جنسیت زن و 9.6 درصد مرد در سیستم نظرسنجی شرکت کردند.
بیشترین آمار از نظر نوع بیماری در نظرسنجی عبارت بود از:
- آرتریت روماتوئید (39.1 درصد)
- لوپوس اریتماتوز سیستمیک (31 درصد)
- سندرم شوگرن (13.9 درصد)
بیشترین آمار از نظر نوع دارو در نظرسنجی عبارت بود از:
- داروهای ضد روماتیسمی اصلاحکننده DMARDs (74.1 درصد)
- گلوکوکورتیکوئیدهای سیستمیک (34.9 درصد)
- داروهای ضد روماتیسمی اصلاحکننده بیولوژیک (31.1 درصد)
اکثر پاسخدهندگان (82 درصد) داروهای ضد روماتیسمی تجویزشده خود را ادامه دادند. تقریباً همه پاسخدهندگان (99.7 درصد) رفتارهای محافظتی را برای کاهش قرار گرفتن در معرض کرونا اتخاذ کردند. 27.1 درصد از پاسخدهندگان تغییری در وضعیت شغلی خود داشتند؛ تعداد مشاغل تماموقت 13.6 درصد کاهش یافته بود و بیشتر شرکتکنندگان بهصورت دورکاری مشغول به کار بودند.
از نتایج هاسمن و همکاران و سایر مطالعات مشاهدهای میتوان برخی از نتایج موقت را به دست آورد. افزایش شیوع کرونا در بیماریهای روماتیسمی التهابی یا خود ایمنی میتواند به عوامل متعددی مانند تغییرات سیستم ایمنی مرتبط با بیماری یا استفاده از داروهای تعدیلکننده ایمنی بستگی داشته باشد. انتشار متغیر عفونت کرونا در مناطق مختلف جغرافیایی، سازمان نظام سلامت محلی و شرایط مستعد ژنتیکی و محیطی هنوز ناشناخته است.
شیوع بالای کرونا خفیف در بیماران مبتلا به بیماری روماتیسمی ممکن است با درمانهای ضدالتهابی یا تعدیلکننده ایمنی مرتبط باشند. اگر بیماران از داروهای سرکوبکننده ایمنی استفاده کنند، بیشتر در معرض خطر کرونا قرار دارند؛ اما بر طبق این مطالعه، تأثیر کرونا بر بیماریهای روماتیسمی کم است.
قابل ذکر است، خطر ابتلا به کووید-19 بهویژه در بیماران مبتلا به بیماری روماتیسمی که از قبل دچار بیماری بینابینی ریه بودند و در زیر گروه افراد مبتلا به بیماری بافت همبند قرار داشتند، بالاست. این افراد باید به درمان خود ادامه دهند و از حضور در محیطهای پرخطر اجتناب کنند. همچنین، ضروری است به توصیههای بهداشت عمومی و پزشک معتمد خود گوش دهند.
با در نظر گرفتن توالی غیرقابلپیشبینی امواج همهگیری و ظهور گونههای خطرناکتر کووید-19، انجام واکسیناسیون عمومی بیماران مبتلا به بیماریهای روماتیسمی برای مقابله با کرونا ضروری است. بهویژه برای بیماری در شرایط بغرنجتر قرار دارند و سیستم ایمنی بدن آنها بهشدت ضعیف شده است، زدن واکسن و رعایت موارد بهداشتی مهم است.
کلام آخر
همانطور که چالشهای پیش رو در مورد چگونگی کاهش خطر ابتلا به عفونت پیچیده و متنوع است، رفتار ویروس کرونا نیز تغییرپذیر هست. به همین دلیل، هنوز اطلاعات دقیق در مورد میزان تأثیر ویروس کرونا بر بیماریهای روماتیسمی وجود ندارد و همه مطالعات بهصورت تجربی و مشاهدهای انجام شدهاند. بااینحال، بیماران روماتیسمی که دچار فشار خون، دیابت، چاقی، بیماریهای قلبی عروقی و بیماریهای مزمن تنفسی هستند، در خطر بیشتر قرار دارند.
منبع: