رژیم غذایی مناسب بیماران بهجت
بیماری بهجت (BD) یک واسکولیت چند سیستمیک با واسطه ایمنی است. این عارضه دارای طیف وسیعی از عوارض مانند زخمهای دهانی و تناسلی، بیماریهای چشمی، ضایعات پوستی، درگیری دستگاه گوارش و عصبی و حتی آرتریت است. هرکدام از این عوارض تحت مواد غذایی مختلف شعلهور میشود یا اثرات سوء آنها کاهش پیدا میکند. به همین دلیل، ما تصمیم گرفتیم که باورهای جامعه مورد نقش بالقوه رژیم غذایی مناسب بیماران بهجت را تغییر دهیم.
درباره رژیم غذایی مناسب بیماران بهجت
در یک مطالعه مقطعی، 60 بیمار مبتلا به سندروم بهجت مورد ارزیابی قرار گرفتند. یک پرسشنامه توسط تیم تحقیق متشکل از روماتولوژیست درگیر در مطالعه، دو متخصص تغذیه و یک روانپزشک طراحی شدند. بیماران برای تکمیل پرسشنامه بهصورت حضوری مورد مصاحبه قرار گرفتند. متغیرهای موردبررسی همه گروههای غذایی و آسیب مخاط دهان بهعنوان محرکهای احتمالی شروع علائم بودند؛ اما ما در زیر به عوارض شایع بیماری بهجت و غذاهای ممنوعه اشاره میکنیم:
زخمهای آفتی خوراکی و دهانی
شایعترین غذاهایی که بهعنوان محرک زخم دهان گزارش شدهاند و مصرف آنها باید قطع شود، عبارتاند از:
- بادمجان (78.3 درصد)
- خربزه (68.3 درصد)
- گردو (68.2 درصد)
- طالبی (66.7 درصد)
- گردو توسط سه بیمار (5 درصد) بهعنوان شایعترین محرک زخمهای تناسلی تنش عصبی
سایر غذاهایی که کمتر گزارش شدند شامل شکلات، بادامزمینی، سوسیس، تخممرغ، قهوه، اسفناج، کاکائو، سیبزمینی، هلو، هندوانه، نارنگی، انگور، کشمش، همبرگر، سس مایونز، چیپس سیبزمینی، لیموترش، ماست، ماهی تن و گوشت هستند.
برخلاف غذاهایی که بیماران آنها را بهعنوان محرک زخم آفت دهانی گزارش میکردند، سایر گروههای غذایی بهعنوان عواملی که باعث کاهش بروز زخمهای آفتی دهان میشدند، گزارش شده بودند.
غذاهای زیر باید در رژیم غذایی مناسب بیماران بهجت لحاظ شوند:
- هندوانه
- پنیر
- ماست
- پرتقال
- لیمو
- خیار
- سیب
- گیلاس
- هویج
- اسفناج
- جعفری
افراد مبتلا به بیماری بهجت ممکن است متوجه شوند که اجتناب از برخی غذاها، همراه با دارودرمانی از علائم بیماری جلوگیری میکند. این غذاها همه حاوی مواد مغذی مهمی هستند و اجتناب از آنها ممکن است باعث مشکلات دیگر سلامتی شود؛ اما مهم است که از مواد مغذی بهاندازه مناسب استفاده کنید. برای مثال، مقدار مصرف روی و ویتامین A در زیر آمده است:
- روی: مقدار سفارش شده روزانه بین 30 تا 60 میلیگرم است.
- ویتامین A: مقدار سفارش شده روزانه حدود 2 هزار میکروگرم است.
مصرف چربیهای امگا 3 برای بیماران مبتلا به بهجت
غذاهای حاوی چربی امگا 3 برای بیماران مبتلا به بهجت مفید است. این عوارض در مقایسه با داروها نسبتاً ناچیز هستند، اما عوارض جانبی ندارند و ممکن است فواید دیگری برای سلامتی مانند کاهش خطر بیماری قلبی داشته باشند.
غذاهای غنی از چربیهای امگا 3 عبارتاند از:
- ماهیهای چرب مانند ماهی آزاد و ساردین
- دانه کتان و روغن دانه کتان
- روغن کلزا
- گردو
- غذاهای غنیشده با امگا 3 مانند مارگارین و تخممرغ
نکات مهم برای مدیریت رژیم غذایی مناسب بیماران بهجت
برای مدیریت رژیم غذایی در صورت ابتلا به بهجت به نکات زیر توجه کنید:
- از رژیم غذایی متعادل برای دریافت همه ویتامینها، مواد معدنی، آنتیاکسیدانها و سایر مواد مغذی مورد نیاز خود استفاده کنید.
- انواع میوه و سبزیجات، غذاهای پروتئینی، لبنیات، آجیل، حبوبات و غلات مصرف کنید. این مواد غذایی به حفظ سلامت عمومی و وزن سالم کمک میکنند.
- مقدار زیادی اسیدهای چرب امگا 3 را در رژیم غذایی خود قرار دهید مانند ماهیهای چرب، دانههای کتان، روغن کانولا، گردو یا غذاهایی که با امگا 3 غنیشدهاند (بهعنوانمثال تخممرغ یا مارگارین).
- نوشیدن مقدار زیادی آب را فراموش نکنید.
- وزن خود را در محدوده هدفتان نگه دارید، وزن اضافی بدن استرس را بر مفاصل، بهویژه مفاصل تحملکننده وزن مانند زانو و باسن افزایش میدهد.
- اگر فکر میکنید یک غذای خاص ممکن است علائم شما را تشدید کند، آن را در جایی یادداشت کنید و سپس در اختیار پزشک قرار دهید.
- بدون مشورت با پزشک، گروههای غذایی خاصی را از رژیم غذایی خود حذف نکنید (بهعنوانمثال همه محصولات لبنی) زیرا ممکن است ویتامینها و مواد معدنی مهم خود را از دست بدهید.
بهترین رژیم غذایی برای بیماران مبتلا به بهجت
پزشک احتمالاً به شما در مورد داشتن یک رژیم غذایی سالم اطلاعات کافی ارائه میدهد. این بدان معناست که میتوانید از میوههای تازه، سبزیجات برگدار، پروتئینهای بدون چربی و غلات کامل استفاده کنید. درهرصورت، برخی از بهترین رژیمهای غذایی میتوانند برای بیماران بهجت تأثیر بیشتری داشته باشند:
رژیم غذایی مدیترانهای
رژیم غذایی مدیترانهای پر از ماهی، غلات کامل، روغنزیتون، میوهها، سبزیجات و حبوبات است. احتمالاً به دلیل اسیدهای چرب امگا 3 موجود در آجیل، روغنزیتون و ماهیهای چرب، علائم بیماری بهجت کاهش پیدا میکنند. در یک کار تحقیقاتی ثابت شد که بیمارانی که از رژیم غذایی مدیترانهای پیروی میکنند، علائم کمتر و کیفیت زندگی بهتری دارند. همچنین، رژیم مدیترانهای برای سلامت قلب بسیار مفید است.
رژیم غذایی گیاهخواری
رژیم غذایی گیاهخواری ممکن است به کاهش التهاب و علائم بهجت کمک کند. علاوه بر این، گیاهخواران کمتر از گوشتخواران دارای اضافهوزن هستند و فشارخون و سطح کلسترول پایینتری نیز دارند (نشانگرهای سلامت قلب). از طرف دیگر، افرادی که فقط گیاه میخورند، میتوانند سطوح پایینتری از ویتامین B12، کلسیم و ویتامین D (برای سلامت استخوانها حیاتی هستند) داشته باشند. اگر به گیاهخواری فکر میکنید، ابتدا با پزشک خود مشورت کنید.
کلام آخر
وقتی طیف وسیعی از غذاهای سالم را میخورید، بدن شما بهترین عملکرد را دارد. اکثر مردم متوجه میشوند که اگر از رژیم غذایی متعادل و متنوعی برای دریافت تمام ویتامینها، مواد معدنی، آنتیاکسیدانها و سایر مواد مغذی مورد نیاز بدن خود استفاده کنند، احساس بهتری دارند.
سعی کنید از رژیم غذایی مدیترانهای استفاده کنید که شامل ماهی، حبوبات، آجیل، روغنزیتون و مقدار زیادی میوه و سبزیجات است. تبعیت از یک رژیم غذایی متعادل و مصرف مایعات کافی نیز میتوانند به شما در تأمین سطح انرژی بهتر، حفظ وزنتان کمک کنند. همیشه قبل از تغییر رژیم غذایی از پزشک روماتولوژی کمک بگیرید.